Kıymalısından bile lezzetli! Afyon'un meşhur mercimekli bükme tarifi eşinizi hayran bırakacak

Afyon’a özgü meşhur böreği denediniz mi? Afyon’un meşhur mercimekli bükmesi çok meşakkatli görünse de yapımı bir o kadar keyifli ve oldukça kolay. Mercimekli iç harcı ile şenlendirilen börek çayla da buluşunca tadına doyum olmuyor doğrusu. Bu lezzetli mi lezzetli tarifi sizler için hazırladık.
5 Ekim 2022 , Çarşamba

Haşhaşın mercimeğin ve yoğurdun lezzetlerinin buluştuğu el açması böreği isterseniz hazır yufka ile de yapabilirseniz. Ancak el açması olduğu zaman lezzeti daha başka oluyor. Aynı zamanda şeklini verebilmemiz için kendi yaptığınız hamuru kullanmanız daha işlevsel olacaktır. Afyon’a özgü yemeğe hazırsanız gelin birlikte yapmaya başlayalım.

Mercimekli Afyon bükmesi için malzemeler;

Haşhaşlı karışım harcı için malzemeler;
4 yemek kaşığı haşhaş
Eritilmiş 50 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

İç harcı için malzemeler;
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
Maydanoz
Baharatlar, Tuz karabiber ve pul biber
Hamuru için malzemeler;
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ (tepsiye dökmek için)
Üzeri için malzemeler;
Yoğurt
Su
Susam

İlk olarak haşhaşlı karışımı yapmak için bir kâsede haşhaş, erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağı karıştıralım. İç harcımız için önceden haşladığımız yeşil mercimek, maydanoz ve baharatları karıştıralım. Hamuru için bir yoğurma kabı alalım ve un tuz, su malzemelerini ekleyip yoğuralım. Kıvam alan hamurumuzu altı eşit parçaya ayıralım ve açma işlemine başlayalım. Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açalım. Açtığımız hamurların arasına haşhaşlı olan karışımımızı kat kat sürelim ancak en üste sürmemeye özen gösterelim. Tek bir bütün haline gelen hamurumuzu açalım ve kare kare olacak şekilde bölelim. Böldüğümüz karelere iç harcımızdan yerleştirelim ve rulo şeklinde kapatalım. Fırın tepsisine sıvı yağ dökerek rulo şeklindeki böreklerimizi yerleştirelim. Üzerine su ile açtığımız yoğurdu sürelim ve susam serpelim. Haşhaşlı harcımızdan artan miktarı da böreğimize ara ara sürelim. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 45 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun...

Güvenliğinizi Sağlayın: Dayanıklı ve Ekonomik Estetik Bekçi Kulübeleri
Kardeş Eli ile kurban bağışı
Masterchef Yarışmasında Beğeni Rekoru Kıran Gözleme Tarifi! Şefler Sırrını Açıkladı Böyle Harika Oluyor!
Duşakabin Temizliği Nasıl Yapılır? İşte, Kireçleri Ovmanıza Gerek Kalmadan Duşkabin Temizliği Yöntemleri
Bunu yapanın ne ağdaya ihtiyacı oluyor ne epilasyona! İşte sürüldüğü gibi tüyleri döken doğal yöntem
Türkiye'deki Finansal Ürünler: Kredi Kartları, KOBİ Kredileri ve İhtiyaç Kredileri